Agnes Lovise Matre "Skinnet bedrar"

Tusen takk til Gyldendal for anmeldereksemplar 💝

Bengt Alvsaker er lensmannen på Øystese - ei lita bygd i Hardanger. Han venter i spenning og uro på ferie han skal tilbringe med sønnen sin. De har aldri møtt hverandre før. Den ferieuka blir dessverre ikke sånn han ønsker. 

6 år gamle Anders er nærmeste nabo til Bengt. Han bor sammen med far og søster - 12 år gamle Ina. Faren holder fest hjemme med mange gjester og mye alkohol. Dagen etter går Anders til en eldre nabodame og blir borte for godt. Han blir meldt savnet av Ina dagen deretter. Lensmannen mistenker at faren er alkoholisert, men det skjer så mye rundt ham at han drøyer kontakt med barnevernet.

Ina er en stille veslevoksen jente som er en av hovedpersonene i boken. Hennes historie er vondt og tragisk. Jenta er både imponerende sterk og sårbar. Hun er det mishandlede barnet som sørger for å holde fasaden, beskyte far og bror, skjule blåmerker og omsorgssvikt. Hun er den som holder familien på overflaten. 

Etterforskningen avdekker synder og mørke hemmeligheter i det lille samfunnet. Både beboere og politifolk blir berørt og nødt til å møte sine egne demoner.

Boken er skrevet med god flyt, lettlest og fengende. Samtidig er handlingen så ufattelig vond og tung. Forfatteren setter barnemishandling og overgrep i fokus, beskriver hvor gode barna er til å skjule sannheten og hvor blinde alle rundt dem kan være. Jeg leste med klump i halsen, frustrasjon, sinne og lyst til å skrike til hele Øystese: "Våkn opp!". De små lysere øyeblikkene varslet en underliggende fare. Får frysninger bare av å tenke på den historien. Man blir godt kjent med hovedpersoner i boken, deres tanker, redsler og traumer. Matre har en fascinerende egenskap til å sette følelser til karakterene dypt inn i leseren. Meget bra språk og nydelige naturbeskrivelser. 

Helstøpt, troverdig og hjerteskjærende historie som sitter lenge i leseren. Vond og trist. Jeg mangler ord... 6-er fra meg 😊👏🏻


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits