Hans Olav Lahlum "Sporvekslingsmordet"

Boken har jeg fått i gave fra Hans Olav Lahlum 💖
Utgitt av Cappelen 

"En 17 år gammel skiløper blir funnet skutt i sporet under siste etappe av en stafett i Holmenkollen. Udåden skjedde i åpent lende, men uten vitner. Politietterforskeren Kolbjørn "K2" Kristiansen har fått en ny brysom sak å bryne seg på. Sporvekslingsmordet er en tankevekkende familiehistorie om et adoptivbarn fra 1970-tallets Norge, og samtidig et nytt klassisk krimmysterium i serien om K2 og Patricia."


17 år gammel skiløpersken Ingeborg Hole Samuelsen blir skutt i en skiløype. K2 kommer til åstedet og merker med en gang at mora hennes er ganske samlet og behersket. Det kommer fort fram at Ingeborg var adoptert og forholdet mellom henne og adoptivmor var preget av kulde og lite samvær. Adoptivmor skisserer bildet av den drepte som innesluttet, alvorlig og lite sosial jente. Hennes adoptivforeldre er skilte og far giftet seg igjen for noen år siden. Bror har heller ikke noe særlig forhold til Ingeborg. Det virker at bare ekskjæresten hennes er rystet av drapet. Han forteller at jenta likte ikke den nye kjæresten til mora, da han var nazist under krigen. 

K2 får beskjed fra en av resepsjonister på politistasjonen at Ingeborg ønsket å besøke ham dagen hun ble drept. Hun legger igjen et brev hvor hun skriver at hun kom på spor av en kriminalsak. Nærmere etterforskning viser at Ingeborg fikk nettopp vite hvem som var hennes biologiske foreldre og at grunnen til at hun ble adoptert bort var at mor ble sporløst forsvunnet og far ble mistenkt i saken. I tillegg følte jenta at noen spionerte på henne. 

K2 og Patricia prøver å løse saken sammen, men forholdet dems er ikke helt sånn som det var før. Det virker anstrengt og de to detektivene glir fra hverandre.

Mange løse tråder og hemmeligheter gjør at ikke bare Patricia må anstrenge sin mesterhjerne. Lahlum skriver på så spesiell måte at man opplever boka både som spennende og avslappende. Språket er veldig fint og gir en følelse at man befinner seg mellom folk fra høyere samfunnsklasse. Plotet fenger, er innmari godt gjennomtenkt og kjempe innviklet. Vekker mange tanker rundt det hvor mange forskjellige folk er det i et menneskets liv, hvor mye skjult ligger i familier og hvor mange tragiske skjebner møtes på uheldige momenter.

For meg en trygg 6-er i Agatha Christie stil med forgreininger til 2. verdens krig😊👍

  


 

  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits