Magnus Montelius "Mannen fra Albania"

Boken har vå fått i gave fra Font forlag :-)

 

"Stockholm, en septemberkveld i 1990. En mann faller ned fra en høyde i sentrum og omkommer. Han har et albansk pass på seg, men albanske myndigheter benekter ethvert kjennskap til ham. Var det en ulykke? Et selvmord? Hvorfor skulle han i så fall ha kastet seg mot en sikker død når han endelig hadde lykkes i å ta seg til Sverige? Tre personer dukker opp på åstedet - kriminalbetjent Tilas, uteliggeren Sven Emanuel og journalisten Tobias Meijtens. De skal alle oppdage, hver på sin måte, at sannheten om mannen fra Albania er langt mer komplisert og uhyggelig enn de trodde, med forgreninger til toppsjiktet i svensk samfunnsliv. I bakgrunnen ligger historien om en sammensveiset gruppe mennesker som har forlatt sin ungdoms politiske ståsted, men beholdt sine personlige lojaliteter. De har hittil klart å skjule fortidens forræderi, men når mannen fra Albania dukker opp, avdekkes det langsomt og ubønnhørlig. Mannen fra Albania er en lavmælt, men spennende roman om mennesker som har levd på en løgn under den kalde krigen i 1960- og 1970-årenes Sverige, om naiv tillit til en ny politisk verdensorden, om overvåkning og hensynsløse ambisjoner."

 

Uteliggeren Sven Emanuel observerer en merkelig situasjon - en mann forfulgt av en Skygge. Kort tid etter dette blir mannen funnet død - falt ned fra en høyde. Han har på seg et albansk pass utstedt for Aron Bektashi, født i 1938. Myndighetene benekter at et sånt menneske finnes i Albania - hverken levende, død eller savnet. Obduksjonen viser at han ble utsatt for tortur i perioder av sitt liv og at han var bosatt i Vesten for et par 10 år siden. Arons død ser ut som ulykke eller selvmord, men hvorfor ta livet sitt når han endelig har kommet til trygheten i Sverige?

 

På åstedet møtes kriminalbetjent Tilas og journalisten Meijtens og hver av dem vil prøve å finne ut hvem albaneren var. Meijtens er impulsiv, klarer ikke helt å bestemme hva han skal gjøre i livet, prøver seg på mange yrker. Han er til tider stakkarslig og irriterende. Veldig bra beskrevet og levende. Tilas i motsettning er flatt og kjedelig. Jeg har ikke helt fått tak i ham, han forsvinner litt i historien.

 

Tilas oppsøker en eldre dame. Hennes telefonnummer står på en lapp i den dødes lomme. Hun sier at hun ikke kjenner albaneren og aldri har sett ham heller. Hun fortier informasjon om en melding på telefonsvareren, en stemme hun hadde hørt en gang før og samtalen hun kommer aldri til å glemme. Meijtens tar en tur til asylmottaket hvor Aron bodde. Han får vite at albaneren ble kalt for "utlendingen" av landsmennene sine. Journalisten finner forbindelse til 1960- og 70-tallet og mennesker som levde under den kalde krigen.

 

Spion roman med bra plot og mange historiske fakta. Forteller om knuste drømmer, svik og naiv tro på "ny" politikk. Liv med løgn, fortielser og gamle hemmeligheter, men fortiden begynner sakte komme fram... Skrevet med flytt og lett språk. Mangler litt spenning, men er ganske interessant :-) Jeg ble litt forvirret av mengden personer i boken, var i tvil om jeg husket riktig menneske og hva den hadde med historien å gjøre. Kunne ønske meg bedre beskrivelse av kriminalbetjenten. For meg en trygg 5-er :-)

  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits