Anne-Britt Harsem "Mammas svik"

Boken har vi fått i gave fra Anne-Britt Harsem :-)

Nova forlag

 

"11. januar 2011 startet rettssaken i den mest alvorlige overgrepssaken vi har hatt i Norge i moderne tid, den såkalte Alvdal-saken. En sak som rystet hele landet, og som avslørte et pedofilt fellesskap i den lille kommunen i Østerdalen. Men historien begynner ikke der. Historien begynner mange år tidligere. Den gang den hovedtiltalte kvinnen bodde i Gjerdrum kommune.Dette er Elines bok."

 

Meste parten av oss har fulgt  med på Alvdal-saken i media. Her er historien fortalt av en av ofrene. Eline er nest eldste barn i familien. Fra tidlige barneårene søkte hun etter mors kjærlighet. Hun var et uønsket barn, ikke elsket, gjort til latter av sin egen mor. Mor fortalte at hun var hjerneskadet. Eline var ikke en gang 8 år gammel da hun ble voldtatt av stefar for første gang. Hun ble utsatt for vold, mishandling, vold og trakassering i den tilsynelatende godt fungerende familien.

 

Mor fremstår foran skolen og barnevernet som omsorgsfull. Ingen hører på den lille jenta, da hun forteller sin grusom historie. Mor sier at hun er rar, syk og at hun er en lystløgner. Etterhvert begynner også mor å forgripe seg på Eline og dette foregår i mange år. Eline opplevde overgrepene som en måte mor viste henne kjærlighet på. Hjelpeapparatet sviktet på det groveste - et lite, forsvarsløs barn ble utsatt for mishandling i årevis. Jenta lever med skam og skyldfølelse, uansett at hun vet at det ikke var hennes skyld. Voksne som skulle gi tryghet og kjærlighet, ødela livene til barna sine.

 

Forfatteren skriver at hun takket nei to ganger til å skrive den boken, men så ble det det "ja" til slutt. Det minste vi kan gjøre er å lese den og reagere neste gang et barn har det vondt... Ikke la dem være alene, ikke la dem lide...

 

Jeg ventet lenge med å lese "Mammas svik", jeg gruet meg til den. Sitter med så mange følelser - sinne, sjokk, tristhet, skam over hjelpeapparatet, men oppi alt dette er den sterkeste følelsen - synes så synd på den lille jenta som bare ville bli elsket... Barnets tragedie er det tristeste og mest hjerteskjærende av alt.

 

Stor ære til Eline som tør å stå fram med historien sin!!! Du har nok hjulpet mange :-) Anne-Britt, jeg mangler ord for å uttrykke hvor viktig boken Din er. Takk for at Du sa "ja" :-)

   

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits