Øistein Borge "Den syvende demonen"

Boken har vi fått i gave fra Font forlaget :-)

 

"Når den norske eiendomsmagnaten Axel Krogh blir funnet brutalt myrdet i sitt hjem på den franske Rivieraen, sendes kriminaletterforsker Bogart Bull fra Oslo for å bistå med etterforskningen. Motivet for drapet synes uklart. På veggene i Kroghs herskapshus henger det kunst for titalls millioner, men morderen har kun forsynt seg med ett bilde. Et lite, tilsynelatende ubetydelig maleri signert med et enkelt syvtall.

Snart viser det seg at forbrytelsen har sammenheng med begivenheter som fant sted mer enn hundre år tidligere, da en gruppe billedkunstnere med Edvard Munch og Henri Matisse i spissen møttes i Sør-Frankrike. Derfra går det forgreninger til den franske motstandsbevegelsens kamp mot nazistene under andre verdenskrig, før alle spor ser ut til å forsvinne.

Og mens Bull og hans franske kollegaer etterforsker mordet på Axel Krogh, har en drapsmann med et helt spesielt prosjekt gjort scenen klar for en ny opptreden."

 

En rik, norsk eiendomsmagnat - Axel Krogh lever i et herskapshus på den franske Rivieraen. Han har samlet inn kunst som er verdt mange millioner. Han blir brutalt drept og det eneste som forsvinner fra huset er et lite maleri signert med et syvtall. På offerets rygg er det skåret ut et kors. Kriminaletterforsker Bogart Bull fra Oslo reiser til Frankerike for å bistå i etterforskningen. En uke senere blir neste personen drept og på ryggen finnes et blodig kors. Gjerningsmannen etterlater ikke noen spor...

 

I 1907 ferierer Edvard Munch sammen med seks andre malere. Det nærmer seg bursdagen til en av dem - Santiago Gaillard. Hver av kunstnere skal male et lite bilde av en demon og alle syv maleriene gis i bursdagsgaven. Vi følger Santiago videre i livet, gjennom ekteskap og kones død og fram til 2. verdens krig. Grundig beskrivelse av franske motstandsmenn og krigens grusomhet.

 

Jeg blir fascinert av etterforsker Bull, muligens den nye yndligspolitimannen :-) Et halvt år før ble kona og dattera hans drept i en bilulykke. Det tar knekken på ham og dytter ham inn i alkoholavhengigheten. Med god hjelp av sjefen kommer han seg på beina igjen. Han er et helt normalt menneske, ikke aggressiv, ikke frekk som mange helter i dagens krim er. 

 

Boken er veldig bra og spennende fra første til siste side. Borge fletter inn mye interessant informasjon, både fra krigshistorien og kunstnerverden. Plotet er et mesterverk som veksler mellom fortid og nåtid. Historien er realistisk, rystende og fengende. Enkelte scener gir meg frysninger... Forfatteren bruker språket på den måten at Du ser og føler det han beskriver, fanger øyeblikket med ord :-)

 

Fantastisk debut!!! For meg er det en 6-er og foreløpig den beste krimromanen i 2016 :-) Gratulerer Øistein!!!  

  

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits