Roar Ræstad "Sovende hunder"

Boken har vi fått i gave fra Roar Ræstad :-)

Vigmostad og Bjørke

 

"Første bok om Gabriel Navarseth

Trondheim 1942:
En rutinemessig forsvinningssak får store konsekvenser for den allerede hardt pressede politibetjent Gabriel Navarseth. Han snakker flytende tysk og er Trondheimspolitiets bindeledd til det tyske sikkerhetspolitiet. Gabriel er av den grunn uglesett blant flere av sine kolleger på kammeret, men han havner også i søkelyset til det forhatte norske Statspolitiet. Gabriels tvil, og kamp med egen samvittighet, går ut over ekteskapet, og han føler seg tiltrukket av Anna Rohne, konen til en tysk SS-offiser.

Sovende hunder er en stilsikker krimroman fra okkupasjonstiden i Norge. Gabriel Navarseth er en mann dratt mellom personlig ambisjon, lojalitet, samvittighet og kjærlighet. I en tid preget av medløpere og krigsprofitører må han navigere med stor varsomhet mellom tyske myndigheter og gode nordmenn. I gråsonen er forskjellen på lojalitet og svik ikke alltid like opplagt.

Gabriel nærmet seg forsiktig den sammenkrøpne bylten som befant seg i skyggen av treet. Han stoppet litt på avstand. Bylten gjorde noen bevegelser og ble til en skikkelse som prøvde å sette seg opp. Det var ingen hund. Ikke nå lenger. Det var et menneske. Klærne blodige rundt brystpartiet og opp langs halsen. Et par hender prøvde febrilsk å stoppe blødningene uten å finne ut hvordan. Det var en mannsperson. Det forpinte ansiktet som åpenbarte seg, tilhørte Sakarias Navarseth. Og med all verdens lidelse i blikket så han opp på Gabriel med svarte feberaktige øyne. «La de sovende hunder ligge, Gabriel. La de sovende hunder ligge,» sa faren med hes stemme."

 

Urolige tider i Trondheim under 2. verdens krig. Politibetjent Gabriel Navarseth er ikke særlig populær blant kollegene sine. Han prater flytende tysk og samarbeider med det tyske sikkerhetspolitiet. Folk er usikre hvilken side han egentlig jobber for. Gabriel blir satt på en forsvinningssak. Den forsvunne er Gustav Waxholdt som politibetjenten hadde arrestert for over 10 år siden. Kona forteller at hun er vant til at han er borte i noen dager i forbindelse med jobb. Men denne gangen har ikke han gitt beskjed om reisen, noe han pleier å gjøre. Kona forteller at kontoret hans var på Harmonien som brant ned noen dager før.

 

Gabriel avlegger en visit hos det antatte elskerinen som forteller at hun er sekretæren til Waxholdt. Hun pratet sist med sjefen 2 dager etter brannen og fikk vite at Gustav ble truet på livet. Hun er redd for sin egen sikkerhet etter at han forsvant. Gabriel bestemmer å holde vakt i hennes leilighet. Han får servert te med sovemiddel oppi. Da han våkner dagen etter er sekretæren borte.

 

Forfatteren beskriver dilemmaer en norsk politimann står overfor - påtvungen samarbeid med tyskerne - lojalitet for landsmenn. Gabriel sier selv at om ikke han tar den jobben, så kommer en annen som kan utføre oppgaver på en måte som kan gå utover nordmenn i byen. Bra historisk krim med masse interessante fakta. Spenningen uteblir i første delen av boken, men vi blir godt kjent med alle personer i historien og forstår bedre hverdagen dems under krigen. Spenningen kommer etterhvert og boken er absolutt ikke kjedelig. Innmari bra debut!!! Gleder med til neste bok om Gabriel :-)))

Gratulerer Roar :-)

  

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits