Anne-Britt Harsem "Barneranerne"

Boken har vi fått i gave fra Anne-Britt Harsem 💖

Nova forlag 

 

"Nico føler seg annerledes. I oppveksten har andre barn alt han ønsker seg. Han har ingenting. Moren vil at han skal få en utdannelse. At han skal bli politi. Han ønsker det selv også. Og den første han vil sette i fengsel er sin egen far som terroriserer hele familien. Men skolen har ingen tro på ham. Etter hvert mister han troen selv også. De få vennene han har er som ham.

Fattigdom driver tenåringsgutten til å begå ran. Det begynner uskyldig. Utbyttet tar han med hjem til moren så hun kan betale regninger. Og kjøpe mat. Nico opplever at penger gjør livet enklere å leve.

Oppveksten har satt sitt preg. Gitt ham et ukontrollerbart sinne. En dag havner Nico i arresten. Det blir ikke siste gang. Til slutt stilles han for retten og må se ofrene sine i øynene.

Han blir dømt. Nico er nitten år og står foran sitt livs valg. Han vet forskjell på rett og galt, men kan han klare å holde seg på den riktige siden av loven?

En spenningsroman til ettertanke ? basert på historier fra virkeligheten. Engasjerende fra første linje. Forfatter Anne-Britt Harsem trekker leseren på en mesterlig måte inn i et ungt, kriminelt miljø. Her er nære skildringer av en rå hverdag, men også glede, humor og ikke minst ? håp."

 

16 år gamle Nico møter vi først under arrestasjonen i hans eget hjem med bekymret og fortvilet mor til stedet. Gutten havner på cella og erindrer gårsdagen med for mye alkohol og en ung gutt han ranet. Nico er kjent for politiet, så de finner ham ganske raskt etter at de har sett på opptakene fra ransstedet. Han finner farens kallenavn "Rambo" risset inn på veggen. Forteller at faren er en gjenganger i arresten og at han kan være livsfarlig.

 

Familiens historie begynner i 1981 i Ungarn da mormoren til Nico tvangsgiftes. Mannen hennes reiser til Norge og forlater henne alene med to barn. Hun tar på seg alle jobber for å forsørge den lille familien. Barna må ofte være hjemme alene. En dag begynner det å brenne i leiligheten... Bare et barn overlever - Juliana, mora til Nico. Etter dette reiser hun til faren sin i Norge og giftes bort i 16-års alderen.

 

Nico beskriver mor som god og snill, lattermild når faren ikke er hjemme. Hele familien er livredd Rambo. "Pappa er som en  skrekkfilm. (...) Dessverre går det ikke an å skru av filmen. Pappa er virkelig."

 

Boken er skrevet i jeg-form, med vesle-voksent språk til en som ikke skulle vært voksen ennå😔 Observasjoner, opplevelser og følelser til en ung gutt gjør at jeg har sittet med klump i halsen fra side 1. Boken er lettlest og vanskelig å legge fra seg. Historien om kjærlighet og om hvorfor barn "velger" kriminalitet... Har de egentlig valg? Nico forteller med enkle ord om oppvekst i et fattig hjem med kjærlig mor og farlig og voldelig far som terroriserer alle. Og kanskje de enkle ordene gjør mest inntrykk og er så vonde. Forfatteren klarer å vise lesere at kriminelle er ikke onde, noen ganger er det bare sånn...

 

Grugleder meg til neste bøker 😊 Det er nok ikke krim, men en fantastisk og dyp roman om tung kriminellmiljø.
 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits