Trude Teige "Svik"

Boken har i fått i gave fra Trude Teige :-)

Aschehoug forlag

 

"En idyllisk bygd på Sunnmøre blir åsted for drap. Liket av en eldre mann blir funnet i en båt som driver på fjorden. Mannen viser seg å være en tysk turist som har feriert i bygda i mange år.

Kajsa Coren er tilbake i Losvika på Sunnmørskysten, der hun bodde som barn. Hun arbeider med en bok om kvinnene under krigen, og hun kommer over en historie om en tyskerjente som forsvant sporløst fra bygda i 1942. Kajsa graver etter hvert fram flere ukjente krigshistorier og mørke hemmeligheter i bygdesamfunnet. Er det hennes undersøkelser av fortiden som fører til at det skjer det et nytt drap?

"Svik" er en kriminalroman som handler om hvordan gamle løgner og fortielser hjemsøker nåtiden og får uhyggelige konsekvenser.

Boken var nominert til Bokhandlerprisen 2012."

 

En søndagsmorgen finner Nils Vinjevoll en båt som driver i fjorden. I båten ligger det en død mann - tysk turist Gert Benedict. Politiet konstaterer fort at han har blitt drept. Gert er godt kjent i området, da han ferierte i Losvika siden sekstitallet. Mange eldre folk på bygda ønsker ikke kontakt med ham, da de husker fortsatt krigen og lever med tyskerhatet.

 

Kajsa Coren kommer tilbake til bardomshjemmet sitt på Sunnmørskysten. Hun skal skrive en bok om kvinner under andre verdenskrig. Hun kommer over en historie om Ada - tyskerjenta som forsvant under krigen. Når Kajsa prøver å finne ut hva som hadde skjedd med henne, blir mange stumme og ber henne om å la være å grave i den historien. Hun får også høre om Havbris-mysteriet. To unge motstandsmenn forsvant på havet på en fiskeskøyte på vei til Shetland. Nesten samtidig forsvant Ada.

 

1942 - Ada blir forelsket i en tysk soldat og blir møt med hets når folk får vite om dette. Bestevenninen hennes Jenny forelsker seg i en annen tysk soldat - Gerhard. Når hun ser hvordan innbyggerne behandler venninnen, holder hun følelsene skjult. Hun later som om hun er sammen med broren til Ada - Gunnar. Brødrene til begge jenter er i motstandsbevegelsen og en dag må de flykte fra tyskerne. De skal til Shetland med Havbris.

 

Fredelige, idylliske Losvika er tullet inn i løgn og fortielser fra gamle dager som påvirker nåtiden. Innbygerene bærer på mørke hemmeligheter, bitterhet og hat. Det er nok fortsatt mange som er preget av hendelser under krigen. Forfatteren forteller oss hvor store konsekvenser har valgene som ble tatt under krigen. Hvor fort folk blir stemplet som forrædere. Det holder å elske feil person - "en fiende".

 

Boken er historisk lærerikt, skrevet med bra driv og lett språk. Verdt å lese :-) 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits